Minden, ami engem megérintett...

Na, mondom neked!

Na, mondom neked!

Jövőre eltűnhetnek fecskéink, ami ezért tragikus ránk nézve!

Lenne megoldás megmentésükre, talán észbe kapnak a felelősök

2019. február 27. - Gini99

A Magyar Madártani Egyesület szóvivője, Orbán Zoltán drámai bejelentést tett szerdán az M1 csatornán. Véleménye szerint, ha nem történik jelentős változás, 2020-ra eltűnhetnek hasznos kis madaraink, a fecskék Magyarországról. Számuk oly drasztikusan csökkent az utóbbi években, hogy ez a lehetőség nagyon is reális.

Minden egyes fecske, amíg Magyarországon van, minimum 1 kilogramm rovart eszik meg, ha egy-két millió fecske hiányzik hazánkból, egy-két millió kilogramm rovar marad a „nyakunkon”

– mondta Orbán Zoltán.

fecske.jpg

(fotó: 911wildlife.com)

A fecskék által fogyasztott rovarok közé tartozik szinte az összes mezőgazdasági kártevő, illetve azok a szúnyogfajok, köztük az újabb betelepülők, amelyek akár halálos betegséget is terjeszthetnek – fűzte hozzá a szakértő, figyelmeztetve arra, hogy a fecskeállomány eltűnésével Magyarország természetes biológiai védekezési potenciálja csökken a klímaváltozás körülményei közepette.

Hogy miért csökkent ilyen drasztikusan madárkáink száma az utóbbi években? Arra az alábbi magyarázatok érkeznek:

  • A legfontosabb állománycsökkentő tényező a nagyüzemi mezőgazdaság okozta élőhely-átalakítás, -pusztítás, illetve az agrárkemizálás;
  • a második helyen áll a klímaváltozás,
  • és Magyarországon teljesen megdöbbentő módon a harmadik helyen belép a lakosság „fecskék iránti toleranciájának” csökkenése.

Utóbbi azt jelenti, hogy a magyarok a figyelmeztetések és a törvények ellenére évről évre egyre nagyobb mennyiségben verik le a fészkeket, szinte mindig a költési időszak közepén. „Ekkor elpusztul a tojás, a fióka és gyakran a kotló madár is” – magyarázta a természetvédő, hozzátéve, hogy

A TÖMEGES ELKÖVETÉSEK HÁTTERÉBEN SZINTE MINDIG AZ ÖNKORMÁNYZATOK ÁLLNAK.

A fecskefészkeket általában azért verik le, mert azt mondják, hogy a fecskeürülék veszélyt jelent, ugyanakkor az semmivel nem jelent nagyobb veszélyt mint bármilyen más ürülék. „A településen össze nem szedett sok tonnányi macska- és kutyaürülék sokkal nagyobb kockázatot jelent” – hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve, hogy a fecskeürülék potyogása egy nagyon egyszerű eszközzel, a fészek alá felhelyezett, körülbelül kéttenyérnyi fém, fa vagy műanyag lappal, úgynevezett fecskepelenkával megakadályozható.

A SZAKEMBER SZERINT SOKSZOR CSUPÁN AZÉRT IS LEVERIK A FÉSZKEKET, MERT A MADARAK CSICSEREGNEK, AMI ZAVARJA AZ EMBEREKET.

fecske_1.jpg

(fotó: mnn.com)

És, hogy milyen következményekkel kell számolnunk, ha fecskéink eltűnnek? Akkor bizony a rovarok ellen kémiai idegmérgeket vetnek be, melyek természetesen a beporzó rovarokat is el fogják pusztítani. Ráadásul vízbázison, a táplálékon keresztül az emberi szervezetbe is be fog jutni, ergo bennünket mérgeznek majd velük! A természetvédő szerint, a fecskék védelmében

a lakosság toleranciájának növelése mellett, fontos lenne, hogy változtassanak a szúnyogirtás szabályain is, 

a jelenleg 4-5-6 százalékos biológiai szúnyogírást 100 százalékra kellene növelni.

„Próbáljunk meg együtt élni a fecskékkel!”

– kérte a lakosságot Orbán Zoltán, emellett felhívta a figyelmet arra is, ha bárki azt tapasztalja, hogy a fecskefészkekben kárt tesznek, akkor fotózza le, és jelezze az illetékes megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának.

A bejegyzés trackback címe:

https://namondomneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1214658541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teéjesenmindegy 2019.02.28. 11:09:37

Milyen ember az bassza meg, akit a madárcsicsergés zavar?
Komolyan basznám fejbe, aki a fecskefészket leveri.. nem normális kretének.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.28. 11:10:52

Nem tudom, mi a fészkes fenének kell előzetes moderáció egy politikától független blogba.

Amikor közel 3 éve falura költöztünk, az első évben még voltak fecskék az eresz alatti egyetlen megmaradt fészekben - a nyomokból látható, hogy több is volt, de mindet leverték. Tavaly voltak fecskék, fiókák is voltak, de később úgy láttam, hogy a verebek szállták meg a fészket. Kíváncsi vagyok, vajon idén lesznek-e fecskék, de elég pesszimista vagyok.

A szemközti szomszédunk nemrég előre bejelentette, hogy le fogja verni az összes fecskefészket, mert zavarja a csipogás. Rákérdeztem, a kutyája folytonos ugatása nem zavarja-e. Válasz nem volt. de a fészkek azóta eltűntek az eresze alól.

Most mit lehet tenni? Tudtommal szigorúan és komoly pénzbüntetéssel szankcionálják a fecskefészkek leverését, de szart sem ér az a törvény, amit nem tartatnak be.

2019.02.28. 11:36:42

A házunk eresze alatt két család is lakik, tavalyelőtt épült a fészek, tavaly pedig kibővült, ráépítettek egy másikat :) Nyári estéken gyakran nézegetjük őket!

csakférfi 2019.02.28. 13:25:45

@Kolompár Magneto:
Szerencsés ember vagy.
"tavaly pedig kibővült, ráépítettek egy másikat"
A héten beszélgettünk épp a "fecske" témàban a nejemmel.
Eltünnek a rovarok.
Eltünnek a fecskék.
Ok-okozat. Elöször a kaja kevesebb aztàn az éhes szàj.
Fiatalon...86-ban ha este vezettem a wartburgot ,tele lett rovarmaradvànnyal a szélvédö és a kocsi eleje. Ma màr alig alig. Köszönhetöen a mg-i rovarirtòk növekedésének.
Csak 30 éve. Sikeresek vagyunk mi emberek. Férfi-növel....anyòs-mennyel....apa-gyerekével...anya-lànyàval....stb. nem tud együttélni. Mert zavarja a......
Mit nekünk biodiverzitàs?
Ollyan okosak(butàk?) lettünk.
Gratula.

Sir Galahad 2019.02.28. 13:25:47

Szerintem a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a fecskebarát szakemberek a szakhatóságokat is meggyőznék arról, hogy a fecskeürülék nem veszélyes. Volt olyan ugyanis, ahol azért vertek évekkel ezelőtt le egy vendéglő bejáratánál egy csomó fecskefészket, mert különben bezáratta volna a tisztiorvosi szolgálat.

Boar. 2019.02.28. 13:25:48

Az persze megérdemel egy kis filozofálást, hogy azért lesz sok szúnyog mert nincs fecske avagy azért nincs fecske mert elfogyott a szúnyog...
Mondjuk a szúnyog nem fogyott el. Hála az amúgy is rossz hatásfokú ráadásul hanyagul elvégzett biológiai szúnyogirtásnak annyi van belőlük mint a rosseb. Fecske viszont valóban kevesebb van, hozzánk se tér már vissza a fészkelő pár pedig macskamentes helyük volt és pl. a rozsdafarkú simán fészkel ott azóta is.
A madártani egyesület közleményeit viszont nem árt módjával komolyan venni, 1% előtti időszakban a természet és állatvédők mindig előállnak valami tragédiával amire csak ők tudják a megoldást vagy legalábbis drága pénzen kutatni kell.

nemecsekerno_007 2019.02.28. 13:25:50

Aki leveri a fecskefészket annak a fejét kéne leverni.... Én ezt nem is értem....

agarik 2019.02.28. 14:10:58

Kína is ezt csinálta a verebekkel. Többmillióan haltak éhen.
#MagyarországÉlenJár

teéjesenmindegy 2019.02.28. 14:11:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Írd ki a címét. Komolyan.
Zavarja a csipogás... Elintézem, hogy ez legyen a legkevesebb baja az életében

csakférfi 2019.02.28. 14:11:07

@nemecsekerno_007:
Apàm anno mesélte...gyerekként kövel ledobott véletlenül egy fecskét.....a szülei mondtàk "àtkot hozol a fejünkre".
Hja...babona.
:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.28. 14:53:20

@teéjesenmindegy:

Szívem szerint megtenném, mert megérdemelne egy alapos megleckéztetést. De azután, hogy erről nyilvánosan beszéltünk, kinyomozhatóak vagyunk, és szerintem egyikünk sem akar börtönbe jutni.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2019.02.28. 14:53:23

Lakótelep nálunk tele van fecskékkel. Évről-évre egyre több költözik be, legalábbis Bekásmegyer fecskebarát-hely. Mivel a szintzáró szellőző lyukaiba költöznek be, alpinista kellene, hogy ne jöjjenek. Mivel az pénzbe kerül, a fecskék jönnek :)

2019.02.28. 14:53:26

@csakférfi:
Bár fiatalabb vagyok nálad, de nem emlékszek olyan évre, amikor több rovar lett volna a hazai középhegységeinkben, mint tavaly nyáron. Ráadásul az Északi-Középhegységben is egyre többször találkozok tömegével olyan "ragaszkodó" fajokkal, amelyekkel korábban inkább csak Dél-Dunántúlon és Horvátországban.

sZulamith 2019.02.28. 14:53:29

Azt látom, és beszélünk is róla, hogy egyre kevesebb fecskét látni, azért nem mondanám, mert leverik a fészküket. Volt ilyen, és talán még ma is van, - kutyákat kínoznak, ölnek meg - szerintem semmiképen nem okozója a madár csökkenésének.

csakférfi 2019.02.28. 18:02:06

@Zabalint:
Hmm......

"Hihetetlenül felgyorsult a rovarok kihalása, egyre nyilvánvalóbb, hogy összeomlik a földi ökoszisztéma
2019. FEBRUÁR 11. 21:03 - SZERZŐ: MTI
A rovarfajok 40 százaléka kihalhat a következő évtizedekben."

Fene tudja......csak kevesebb mint 30 éve.
Persze lehet tévedek.
:)

ételizésítő 2019.02.28. 21:23:58

A cikkben rengeteg a baromság, hogy ezt most Orbán Zoltán vagy a szerző mondta-e, tök mindegy.

"A fecskék által fogyasztott rovarok közé tartozik szinte az összes mezőgazdasági kártevő"
Baromság.
Nem eszi a két talán legnagyobb kártevőt, a cserebogarat és a krumplibogarat, a zsizsiket, valamint egy csomó fajta gyümölcsmolyt sem - márpedig a legnagyobb kártevők ezek. Leginkább szúnyogokat, legyeket és repülő levéltetveket fogyaszt. nem lenne hülyeség, ha a szakértő nem mondana alaptalan baromságokat.

A fecskeszar lehet, hogy nem jelent nagyobb veszélyt, mint más állatszar, de egyrészt nem is kisebbet, másrészt ha mindennap teleszarják fentről a küszöbödet vagy az ablakpárkányodat, netán a fejedet a sokadikról, amikor kilépsz a bárház kapuján, te sem fogsz örülni neki. Persze nem a már meglévő fészket kell leverni, mert az mérhetetlen bunkóság, hanem meg kell akadályozni, hogy a nem megfelelő helyre odafészkeljenek. Viszont egy nyár alatt elég tetemes mennyiségű fecskeszar bír összegyűlni.
Egyébként a fecskék régen általában istállók vagy ólak eresze alá fészkeltek, ahol a fecskeszar nem volt gond, a többi állatszarral együtt eltakarította a gazda. A városokban, sokemeletes bérházakban viszont elég kevés az ól meg az istálló. Sőt, ma már falun is egyre kevesebb.

"körülbelül kéttenyérnyi fém, fa vagy műanyag lappal, úgynevezett fecskepelenkával megakadályozható"
Ja. Csak ki szereli fel a bérház ötödik vagy még többedik emeletére? A beállványozás, hogy fel lehessen jutni oda, több százezer forint. Arról nem is beszélve, hogy a felújítások során biztosan nem fogják kerülgetni a fecskefészkeket, érthető és méltányolható okokból.

"a rovarok ellen kémiai idegmérgeket vetnek be"
Nem okvetlenül, lehet védekezni sok egyéb módon is, és a mérgek sem mind idegmérgek.
Szúnyogirtás: vannak olyan nem csípő szúnyogfajok - nem Magyarországon -, amelyeknek a lárvái (még a vízben élve) többek közt a gyötrőszúnyogok (csípő szúnyogok) lárváival táplálkoznak, talán ezeket kéne alkalmazni, aztán ezeket a nem csípő szúnyogokat meg kifejlődés után megehetnék a fecskék.

Egyébként az ember a világnak ezen a részén talán 1500 éve épít házat. A fecskék több millió éve jelen vannak, tehát valahogy megoldották korábban is. Nem kell őket félteni. Sokkal inkább attól, hogy Afrikában milliószámra eszik meg őket, amikor ősszel odaköltöznek, és a tenger átrepülése után holtfáradtan leszállnak pihenni. Talán ott kéne ilyen petíciókat intézni a négerekhez-arabokhoz.

A fecske egyébként a kedvenc madaram, a hangját is nagyon szeretem (a füstinek főleg), laktam olyan helyen több mint 20 évig, ahol tavasztól őszig minden reggel az ablakom előtti kábelekre kiülve ébresztettek az énekükkel, és örültem nekik, de hirtelen felindulásból termett hülyeségeket nem kellene összehordani a védelmükben.

kewcheg 2019.02.28. 22:23:44

@Boar.: "macskaveszély" szerintem kevered a fecskét a rigóval. A talajra leszálló rigót levadássza a macska, a levegőben akrobatikázó fecskét nem....

BiG74 Bodri 2019.02.28. 23:31:04

@ételizésítő:
Van igazság abban amit mondasz, de azért azt mondani, hogy az országunkban levert fecskefészkek sorsa bagatell, mert máshol meg is eszik őket azért gáz. Megtörténnek ezek a madárfészek leverések, vagy a gyurgyalagok odúinak kifújása púrhabbal? Esetleg gólyák szitává lövése?

Mondjuk madaraink érdekében macskáinkat ritkíthatnánk meg országos szinten, nem kell gyilkolni, de a szaporodásukat le kell csökkenteni.

Lassan csak kapkodhatjuk a fejünket milyen kellemetlen változások várnak ránk.

ételizésítő 2019.02.28. 23:31:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Igaz.

@csakférfi:
Lehet ám, hogy ezeknek a rovaroknak a jelentős része csak a mezőgazdasági termelés miatt jelent meg ekkora mennyiségben, 3000 évvel ezelőtt nem volt ennyi. A fecskék mégsem pusztultak ki.

"A rovarfajok 40 százaléka kihalhat a következő évtizedekben."
Faj =/= egyed. És nem valószínű, hogy ez az embernek köszönhető.

@Sir Galahad:
"a fecskeürülék nem veszélyes"
Akkor te egyél azt. Jó étvágyat kívánok hozzá!

@agarik:
Nem éhen és nem haltak (halni a magyar nyelvben csak ember tud, állat, növény stb. nem), hanem nem tudtak leszállni és amikor teljesen elfáradtak, akkor a derék kínaiak összegyűjtötték őket. Pont mint az afrikaiak minden ősszel a fecskéket.
süti beállítások módosítása