Minden, ami engem megérintett...

Na, mondom neked!

Na, mondom neked!

Nem bocsájtott meg Kína Lady Gaganak, cenzúrázták az Oscar átadást is

Elhomályosították az Oscar közvetítésen, és Rami Malek se járt sokkal jobban...

2019. február 28. - Gini99

Lady Gaga elhozta az Oscar szobrocskát - meglévő Grammy-díjai mellé - idén, a Csillag születik című filmben nyújtott alakításáért. A kínaiak nem örültek ennek annyira, hiába volt évekig országuk első számú kedvence az énekesnő.

lady.jpg

(fotó: tibetanjournal.com)

Lady Gaga az egyik legnépszerűbb nyugati előadó volt Kínában mindaddig, amíg el nem utazott (2016-ban) a dalai lámához, hogy találkozzon vele és beszélgessenek a jógáról, és lelki életről. A tibeti vallási vezetőt - Tendzin Gyaco-t  egy véres leszámolás végeztével - 60 éve száműzték Kína területéről. A láma a pakisztáni határ közelében, Dharamszalában talált menedékre, soha többé nem térhet vissza hazájába. A politikailag érzékeny kínaiak ezért mindenkivel elutasítóan bánnak, aki felveszi vele a kapcsolatot. Lady Gaga-nak azonnal hadat üzentek akkor, nem léphet fel többé országukban. (Selena Gomez és Bon Jovi is így járt egyébként...)

gaga.jpeg

Lady Gaga és a dalai láma - Fotó: AFP/Kevin Mazur/Getty Images

Egy szó, mint száz, Gaga nem nyert megbocsájtást az Oscar-díj elnyerése után sem tőlük. Míg szinte az egész világ elismerően nyilatkozott a Csillag születikről, és az énekesnő teljesítményéről, Kína másképpen érzett. Mindenhol elhomályosítotva cenzúrázták ki az arcát, ahol megjelent a képernyőn - a Mango Tv-ben -. Gaga rajongói dühödten posztolgattak erről a Weibo-n - a kínaiak twitterén -.  (A cikk végén lévő, Bradley Cooperrel közös dalát sem adták le a tévében.)

weibo.jpg

Csaknem ugyanígy járt Rami Malek is, aki a Bohém rapszódia okán kapta meg a szobrot. Neki nem az volt a "bűne", hogy a dalai lámával pacsizott le, szimplán csak egy meleg férfit alakított. Már az is nagy lépés volt Kínától, hogy a korábbi tiltás ellenére mégis megengedték, hogy lejátszák náluk a filmet, de Malek beszédét erősen megcenzúrázták. Például kisípolták, amikor Malek száját elhagyta a "meleg" szó. (Nem ér röhögni.) És amikor arról beszélt, hogy "egy bevándorló, homoszexuális férfi"-ről készült a film, a kínai narrátor ezt "speciális csoport"-ként fordította. 

malek.jpg

A Mango Tv-nél ez szinte általános tendencia. Az Eurovíziós Dalfesztiválon például elhomályosította a tetoválásokat, és a szivárványos (LMBT) zászlókat, melyek feltűntek az előadás alatt.

(forrás: dailymail.co.uk)

A bejegyzés trackback címe:

https://namondomneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3714659837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása